Så är de inte längre två utan ett. Kanske låter bibelordet från Matteusevangeliet enbart enkelt när det läses upp under vigselns romantiska skimmer. Sedan kommer vardagen och detta med att vara ett ska levas ut i verkligheten.
Då upptäcker många par att man inte riktigt är överens om vad det betyder, detta med att vara ett. Det menar parterapeut och sexolog Hanna Möllås.
– Vårt behov av närhet är så olika. Ibland kan den ena vilja vara tillsammans med sin partner hela tiden, medan den andra känner sig kvävd och har behov av att göra saker på egen tid.
Uttrycket "vara ett" är en slags symbol för hur nära gemenskapen är i ett äktenskap. Givetvis handlar det om att man ska ha sex.
Men känslan av vara mentalt och känslomässigt nära varandra är minst lika viktig.
– Alla föds in i ett beroende, menar Hanna Möllås. Under vår första tid här i världen lever ju varje människa i en slags symbios med vår mamma. Sedan växer vi upp och vinner vår självständighet, men vi förlorar känslan av total närhet och det kommer vi sedan söka genom hela livet, både i vänskapsrelationer och i parrelationer.
Samtidigt lever vi i ett samhälle där vi uppmuntras till självständighet och individualism. Uttrycket egentid har blivit en självklarhet och ofta något som alla får höra att de bör prioritera. Där uppstår ofta krockar. Både inom oss och mellan oss och vår partner.
– I svenska relationer löser vi den här konflikten med en slags ständig förhandling. Vi förhandlar med vår partner om hur mycket vi kan träffa våra kompisar, hur mycket vi kan jobba på respektive håll och hur mycket vi kan spela innebandy.
Hanna Möllås håller med om att det låter oromantiskt att man ska behöva förhandla med sin partner. Samtidigt, menar hon, är det den enda vägen att gå. I den här förhandlingen är det dock viktigt att vi sätter vår partner i första hand. Och att vi lyckas förmedla den känslan till vår partner.
– Din partner måste veta att om han eller hon skulle säga att idag mår jag dåligt och behöver dig, så skulle du kunna stanna hemma från din träning eller ditt tjejgäng.
Något annat som är väldigt viktigt är när man faktiskt är närvarande med sin partner när man väl är tillsammans.
– Ofta handlar det inte om antalet timmar man viker för sin partner, utan om att man verkligen är där när man är där. Att man inte är på väg därifrån och att inte tiden tillsammans bara går ut på att man håller på och planerar en massa andra saker.
Hanna Möllås tips till alla som känner att det lätt uppstår slitningar när det gäller tillsammans-tid kontra egen-tid, är att hela tiden hålla dialogen levande, utifrån hur situationen ser ut just nu.
– Man måste våga säga att den här terminen skulle jag vilja satsa mer på innebandyn. Men man måste också våga säga till om man känner att man saknar sin partner. Det kräver en del av parförhållandet att våga vara ärliga mot varandra.